Bahan-bahan:
Daging hancur (ayam/lembu/kambing/campuran) – 2kg
Bawang putih – 12 ulas (3ulas/ ½ kg daging)
Udang Tepung ubi kayu
Putih telur – 4 biji
Garam (secukup rasa)
Serbuk lada hitam (black pepper) - sekadar perlu
Minyak bijan (sesame oil) -sekadar menghilangkan bau
Cara-cara:
1) Kisar daging hancur bersama bawang putih dan udang sehingga lumat dan sebati
2) Masukkan daging yang telah dikisar tadi ke dalam bekas/mangkuk besar
3) Masukkan tepung ubi kayu ke dalam bekas berisi daging dan uli sehingga sebati.
4) Masukkan putih telur,garam,serbuk lada hitam dan minyak bijan ke dalam bekas dan uli sekali lagi sehingga sebati.
5) Tambah tepung ubi kayu jika adunan daging masih lagi ‘melekat-lekat’ di tangan.
6) Panaskan air di dalam periuk
7) ‘Gentel’ atau nama rasminya bentuk-bentukkan daging menjadi bebola-bebola kecil dan masukkannya ke dalam periuk yang berisi air panas tadi.
8) Tunggu sehingga bebola daging ‘terapung’ sebelum di angkat (mcm ondeh-ondeh)
9) Rendam bebola daging di dalam air sejuk selama 5-10 minit bagi tujuan pengerasan.
10) Bebola daging sudah sedia untuk dimakan.
*Bebola daging ini boleh dihidang bersama-sama sup/bakso/bubur.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment